Centrum pomoci

Džusy - bohatý zdroj vitamínů

Pití džusů je velmi účinná metoda čištění těla. Džusy by se měly pít velmi pomalu a neměly by být ani příliš studené, ani příliš teplé. Můžeme je připravit smícháním různých ingrediencí. Moderní kuchyňské vybavení umožňuje rychlou přípravu čerstvých šťáv, které bychom měli trvale zařadit do svého každodenního jídelníčku.

Džusy navíc dodávají naší stravě chuť a usnadňují její vstřebávání.


Níže najdete několik příkladů džusů s příznivými zdravotními účinky:

  • Broskvový džus. Indikace pro použití jsou: poruchy srdečního rytmu, zácpa, anémie a žaludeční onemocnění se sníženou kyselostí žaludečních šťáv. Je vhodné vypít ¼ sklenice před jídlem. Některé kontraindikace: nadváha, alergie a diabetes.
  • Džus z vinných hroznů. Kromě toho, že je tento džus velmi bohatý na vitamíny a mikro-a makro prvky, působí také jako diuretikum, expektorans (podporuje vykašlávání) a projímadlo, má antibakteriální účinky, vyvolává pocení a snižuje hladinu cholesterolu. Pro léčebné účely by se měl užívat třikrát denně. Tento džus by ale neměli pít lidé s  cukrovkou, nadváhou, gastrointestinálními vředy nebo zažívacími potížemi způsobujícími časté průjmy, a to vůbec nebo pouze v malém množství.
  • Džus z granátových jablek. Dodává sílu, revitalizuje vaše tělo a  reguluje trávení. Je to také biogenní stimulant, který se používá při léčbě pankreatu. Doporučuje se při anémii a po operacích. Můžete pít ¼ sklenice třikrát denně. Nikdy jej nezapomeňte zředit vodou. Ochráníte si tak žaludeční sliznici a zubní sklovinu. Pití velkého množství tohoto džusu může vyvolat zácpu.
  • Grapefruitový džus. Stimuluje metabolismus, trávení, reguluje funkci jater, snižuje krevní tlak, pomáhá při léčbě aterosklerózy a je prevencí křečových žil.
Malinový džus. Tento džus se doporučuje při anémii, ateroskleróze, hypertenzi a onemocnění ledvin.