Centrum pomoci

Kultura pití kávy

Kultura pití kávy je známá po celém světě a každá země má svůj vlastní recept na přípravu tohoto nápoje. Způsoby přípravy kávy se v průběhu let pozměnily a vylepšily.

Byly vynalezeny přístroje na přípravu espresa z mleté kávy, díky nimž si můžeme vychutnat například slavné italské espreso. Doposud se ale používají i tradičnější způsoby přípravy, tedy ty, které se obejdou bez moderních technických řešení. Jednou z nejstarších metod je příprava turecké kávy opakovaným vařením ve speciální konvičce. V dnešní době nabízí každá dobrá kavárna široký výběr kávy a různých způsobů jejího podávání.
 
K dalším známým typům kávy patří také irská káva obohacená trochou whisky nebo ledová káva (frapé), nápoj pro horké dny, který začali jako první připravovat Italové. Italové zavedli také termín „caffe latte", který označuje kávu servírovanou s napěněným mlékem. Kromě zrnkové kávy, vysoce ceněné labužníky, kteří ji považují za jedinou „pravou" kávu, existuje ještě instantní káva nebo ochucená káva - například s nádechem vanilky nebo oříšků.

K přípravě kávy jiným než tím nejjednodušším postupem, kdy se zalije pomletá káva horkou vodou nebo kdy se káva připraví v přístroji na espreso, se používá tradiční kávovar. Tuto metodu oceňují zejména znalci, protože zachovává plné aroma a chuť kávy. Jak vidno, káva má mnoho tváří, a všechna tajemství její chutě ještě nebyla odhalena. Není tedy divu, že si mnozí z nás prostě neumí bez kávy představit ani jediný den. Někteří lidé dokonce přistupují k pití kávy jako k obřadu, kterým velebí její přednosti. Všeobecně uznávaný je také stimulující a osvěžující účinek kávy, přičemž nejnovější výzkumy ukazují, že káva zlepšuje koncentraci.

Všeho s mírou, praví ale staré přísloví, a tak i v případě kávy je dobré vědět, kdy přestat.